Sunday, March 7, 2010

تذكرة للمرأة

Aku suka melihat perempuan yang cantik ini, Jika disalurkan dirinya kepada kebaikan.. Akhlaknya seiring sejalan dengan kesempurnaan parasnya. Tapi sayang … Aku hairan melihat perempuan yang cantik ini, Seringkali menggoda lelaki.. Adakah mereka menganggap dunia ini akan kekal selamanya.. Adakah mereka tidak takut dengan azab seksa Allah? Aku pelik melihat gelagat mereka yang ingin dikenali oleh lelaki.. Jika nama mereka tidak di sebut di bibir-bibir lelaki, Mereka resah tak keruan.. Adakah mereka tidak mengetahui pandangan lelaki terhadap mereka.. Ataupun mereka memang suka lelaki mempermainkan diri mereka? Nama mereka di jaja ke sana ke sini… Seperti tiada nilai diri mereka.. Mereka seronok dan mungkin bangga.. Kerana ramai di antara lelaki yang mengenali mereka..


Dengan hanya kata-kata perangsang lelaki… Mereka mudah mempercayai.. Adakah mereka tidak berfikir panjang dalam menentukan sesuatu.. Adakah mereka ingin menjadi hamba nafsu lelaki? Insaflah dirimu wahai wanita… Janganlah kau jadikan dirimu perosak lelaki.. Kerana dirimu terlalu berkuasa dalam melalaikan mereka… Cukuplah dirimu dulu….yang hina… Sehinggakan siapa yang mengangkat darjatmu… Adakah kau mudah lupa? Siapa lagi Kalau bukan yang bernama lelaki… Rasulullahlah yang berusaha mengangkat ketinggianmu… Islam itulah dasarnya … Mengangkat martabatmu sehingga memuliakanmu Takkan kau sanggup membuat yang sebaliknya kepada kedunya? Ingatlah asal usulmu.. Jadi janganlah kau jadikan dirimu sebagai pemusnah… Pemusnah generasi ummah.. Adakah kau tidak barsyukur?

Jangan kau menjadi fitnah dunia yang sementara ini. Insaflah wahai puteri serikandi Islam… Yang berjiwa kuat… Jadilah dirimu mahal… Tidak mudah hanyut dengan kehendak nafsu… Jagalah dirimu dengan akhlak yang tiggi.. Hiasilah dirimu dengan pakaian malu yang menebal.. Sehingga kau akan dapati, Akan lahirnya seorang mujahid yang berjiwa kental.. Dalam menelusuri perjuangan dakwah ini… Dalam menegakkan islam dipersada dunia…

Al-Imam Tahtawi radhiyallahu anhu menyebutkan di dalam Haasyiyah Muraqi Al-Falah (kitab fiqh Mazhab Abu Hanifah) , beliau menukilkan perkataan daripada al-Imam Suyuti Radhiyallahu anhu : " Orang yang menyembunyikan perasaan rindu sebegini kepada seseorang yang dirinduinya maka jika dia mati dalam keadaan tersebut akan mendapat ganjaran seumpama golongan Syahid akhirat".

CATATAN DARI PELEMBAHAN NIL

DAIRY SANA'A REPUBLIK OF YEMEN

7/3/2010